Interview

Andrej en Usri, beiden 15 jaar, derdejaars VMBO PIE Zuiderpark College

“Wat je hier leert kun je thuis gelijk in de praktijk brengen.”

Behalve klasgenoten zijn Andrej en Usri ook collega’s bij de supermarkt waar ze een bijbaan hebben als vakkenvuller. Verder houden ze van sporten en gamen met vrienden. We hebben afgesproken op school, Het Zuiderpark College.

Hoi, kunnen jullie vertellen waar we zijn en waarom jullie hier wilden afspreken? 

Usri: We zijn hier in een van de technieklokalen van vmbo Het Zuiderpark College. Er zijn hier voor de PIE-opleiding drie verschillende technieklokalen: een voor elektrotechniek, een voor metaalbewerking en een met computers voor ICT-les.
Elektro en metaal is het leukst, dan ben je lekker actief bezig. Je maakt dingen die je echt kan gebruiken. Zo leer je bij metaal ijzeren platen aan elkaar lassen bijvoorbeeld. Elektrotechniek is weer heel anders; dat is vooral werken met draden. De afwisseling op de techniekopleiding is fijn; sommige lessen doe je iets met de computer, maar je bent ook veel met je handen bezig.
Andrej: Alles wat je hier leert kun je thuis gelijk in de praktijk brengen, zo kan ik bijvoorbeeld de wasmachine nu zelf repareren. 

“Als elektriciën ben je eigenlijk constant aan het puzzelen, een soort gamen is het!“

Waarom hebben jullie deze studie gekozen?

We willen elektriciën worden en hebben daarom voor deze studie gekozen. Met draden en elektriciteit werken is leuk. Eigenlijk ben je constant aan het puzzelen, een soort gamen is het! Je maakt echt zelf dingen, je hebt gelijk resultaat van je werk zoals bijvoorbeeld met licht aansluiten. Je kunt er goed een eigen bedrijf mee beginnen als je genoeg ervaring hebt en geld ervoor. 

Hoe hebben jullie de AanDeBak-garantie te pakken gekregen?

De klassen van BWI en PIE werden aantal maanden geleden uitgenodigd in het auditorium op school. Leraren van onze school waren er, net als mbo-docenten. Ouders mochten ook komen.  Samen met je leraar ondertekende je een contract, De AanDeBak-garantie. Met dat papiertje op zak heb je dus direct een baan na school. 

We zijn wel blij dat we de AanDeBak-garantie hebben. Het laat zien dat je wilt werken. Ook als je niet wilt of kunt doorstuderen heb je zeker weten een baan. Je hoeft je daar in elk geval niet druk om te maken. Je hoeft niet te solliciteren.

“Ik kan echt zelf dingen maken, en heb gelijk resultaat van m'n werk.”

Jullie hebben nog een jaar te gaan op deze opleiding, wat gaan jullie hierna doen?

Usri: We staan er gelukkig goed voor dit jaar dus we gaan over naar ons laatste jaar. We willen nog wel doorleren, we willen hierna mbo elektrotechniek gaan doen en nog veel meer ervaring opdoen.
Andrej: De AanDeBak-garantie is een zekerheid als je geen andere optie hebt of wilt. Doorstuderen en meer ervaring opdoen lijkt me wel beter, maar dit is een fijne zekerheid voor als het anders loopt.

Wat vinden jullie ouders ervan?

Usri: Die vinden het goed dat we kiezen voor een technisch beroep, en ook de AanDeBak-garantie vonden ze een goed idee.
Andrej [lachend]: Ze zijn alleen wel bang dat ik mezelf een keer ga elektrocuteren. Hier op school letten ze erg op veiligheid, maar ik heb wel eens een schokje gehad.

Hoe vinden jullie het op Zuid?

Usri: Ik heb hier gewoond maar woon nu in Spijkenisse. Maar ik vind het een leuke wijk hier. Leuke mensen.
Andrej: Ik woon deels in Noord en deels op Zuid. Op Zuid ben ik geboren en getogen. Hier maak je vrienden, er zijn leuke buren.  Veel mensen praten negatief over Zuid maar er is geen verschil met andere stukken van de stad behalve dat het hier ligt. Zuid is echt niks anders dan Noord of Oost.

Wat is jullie advies aan jongeren die nog moeten kiezen voor een studierichting?

Je moet niet alleen maar focussen op geld, probeer iets te kiezen wat je leuk vindt om te doen. Gebruik school en de lessen om zo veel mogelijk ervaring op te bouwen. Check op je school wat de AanDeBak-garantie mogelijkheden zijn.  

Stel, over 10 jaar spreken we weer af, wat zijn jullie dan aan het doen?

Usri: Over 10 jaar hoop ik een eigen bedrijf te hebben, dat ik goed geld verdien. Ik woon dan denk ik niet meer hier. Ik wil het liefst naar Duitsland, ik zie daar meer mogelijkheden omdat het land zo groot is.
Andrej: Ik hoop dat ik er financieel stabiel voor sta. Wie weet met een eigen bedrijf. Ik zou dan ook bijvoorbeeld met andere mensen willen samenwerken zodat je grotere projecten kan doen. Ik woon dan nog steeds in Rotterdam, op Zuid, want ik zie hier genoeg mogelijkheid en ik ben hier geboren.